Lest i Januar

Last man on the mountain – Jennifer Jordan

Jeg bruker å se på dokumentarer på Youtube når jeg går i oppoverbakke på tredemølla. En dag ser jeg en dokumentar om den første bestigninga av K2. Veien frem til den første bestigninga er full av kontrovers! Denne boka tar for seg en ekspedisjon som fant sted i 1939. Det var på denne ekspedisjonen det første dødsfallet på K2 skjer. Det dør fire mennesker. Pasang Kikuli, Pasang Kitar, Pintso og amerikaneren Dudley Wolfe.  Hva skjedde? Hvorfor skjedde det? Hvem har skylda? Jeg MÅ vite mer og bestiller meg et par bøker om K2 i den lokale bokbutikken.

Den første boka leser jeg på sofaen til mutter’n i juleferien, jeg rekker såvidt å begynne på den andre (Last man on the mountain). Når jeg kommer hjem etter ferien breier meg ned på sofaen et par kvelder for å lese meg igjennom «Last man on the mountain». Boka er en thriller fra virkeligheten.  Jeg sluker’n.

Per dør – Per Fugelli

Jeg ønsker meg «Per dør» til jul og får den i gave fra fattern. Jeg leser litt i den hverdag og lar den ligge på stuebordet. Sønnen min, som går i førsteklasse og akkurat har begynt å lese, leser på alt han ser. «Mamma, hvorfor dør Per?», «Mamma, hvem er Per?». Jeg leser i «Per dør» hele uka, han snakker om «Per dør» hele uka. Og Per dør jo, for boka handler om hva Per Fugelli tenker på veien mot døden. Etter å ha lest boka tenker jeg at jeg bør leve litt mer.

Kjempende livstro – Viktor E. Frankl

Det er mulig jeg er på andre verdenskrig kjøret igjen eller kanskje jeg bare er på leting etter meninga med livet. For som Nietzsche sa «Den som vet hvorfor han lever, tåler nesten hvilket som helst hvordan».

Per Fugelli nevner «Kjempene livstro» i boka si og det gir meg sparket jeg trenger til å lese ei bok som har stått i bokhylla ei stund. Jeg har flere hyller dedikert til andre verdenskrig og holocaust. «Kjempende livstro» er en av mange bøker jeg har som er skrevet av mennesker som overlevde holocaust. Jeg har til og med ei bok som heter «Narrating the Holocaus», et litterært studie av denne typen fortellinger. «Kjempende livstro» skiller seg merkbart ut fordi Frankl er psykolog. Aller mest gripes jeg av sitatet

«Det liv vi strevde med å finne mening i, var livet i betydning av den totalitet som omfatter døden. Det dreide seg ikke bare om meningen med å leve, men også meningen med å lide og dø. Det var denne meningen vi kjempet for å finne»

Andre temaer han tar opp jeg biter meg tak i er

  • Naturopplevelser, kunstopplevelser og humor som sjelelige våpen i selvoppholdelsens tjeneste.
  • Opplevelsen av tid. Dagene oppleves endeløse, men på grunn av den daglige ensformigheten går ukene uhyggelig raskt.
  • Uvissheten om når denne tilværelsesformen skulle ta slutt og hvordan det gjør det umulig å eksistere med retning for fremtiden.
  • Skille linjene mellom godt og ondt er ikke så klare. Å være mennesklig mot fangene, er en personlig og moralsk prestasjon av en vaktmann. En fange som er ond mot sine medfanger er på den andre siden særskilt forkastelig. Vi har ikke lov til å frenkle saken slik at den ene gruppen er engler og den andre part djevler.

The Hills – Mathias Faldbakken

For 3-4 år siden leste jeg Skandinavisk Misantropi. Leste er en underdrivelse, for jeg slukte den hel i løpet av et par kvelder. Det sier litt, for triologien er på tilsammen over tusen sider. Boka er skrevet av MF under psaudonymet Abo Rasul. Når i tillegg litteraturviter-søster anbefaler boka, er det ingen tvil. Boka er både morsom og levende skrevet. Det meste går på tverke for kelneren på restauranten The Hills når stamgjesten Grisen en dag har med seg ny ung kvinnelig gjest.

The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood

Den siste boka jeg leser er «The Handmaid’s Tale» av Margaret Atwood. Jeg pakker den med meg i håndbagasjen når jeg reiser til Sveits 26. januar og leser meg igjennom den i løpet av to dager. Boka overgår så til de grader forventninga mine. Jeg var litt redd de var opphypa og av samme litterære kvalitet som The Hunger Games. Det var den ikke. Dette er dystopisk roman på sitt beste og jeg noterer ned flere titler av Atwood jeg må skaffe meg.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *