Paris, september 2015

Fem dager, fire netter, #yolo mini-ferie i Paris i starten av semesteret. Hjemme ligger jobb, pensum, øvinger, bøker å venter sammen med støv og sagflis. De setter inn nytt kjøkken mens vi er borte og tørker ikke av seg på skoene før de gjør det. Vi kommer hjem rundt midnatt og når vi står opp neste morgen vasker jeg. Vasker hyller, benkeplater, skap, gulv og klær. Nei, nok om det. Mer om Paris!

Når vi etter ni timer med tog, tog, buss, fly, buss, metro, metro slenger oss ned på hver vår hotell seng i utkanten av Paris lurer jeg på hva jeg har gjort. Har jeg virkelig slept med meg guttungen hele den veien hit? For hva? Jeg vet ikke. Men nå er vi her. Vi besøker parker, sklir, leser bøker, spiser, spiser, spiser is, jager fugler, husker, aker karuseller, besøker Disneyland, hilser på Aristokatter og Aladdin, high-five’r med pirater, ser på gaupe-katter og krokodiller, klager litt, kjefter litt, koser litt, rekker tunge, tar metro, cruiser langs Seinen, ser på Notre Dame og Eiffel tårnet sammen med tante. Tante som bor i Paris. Tante som bor her sammen med Aristokattene og Edgar. Nei sier jeg, ikke med Edgar. Edgar ble sendt til Timbuktu. Han tenker litt og nikker. Edgar er i Timbuktu. Men hvor er Timbuktu?

Vi går gatelangs. Jeg kjenner ei lita hånd som i blinde søker seg inn i min. Han er ikke så stor ennå. Ikke for stor til det. Ikke for stor til å på instinkt lete etter hånda mi når vi går på fremmede plasser med fremmede mennesker som snakker fremmede språk. Sliten, glad, begeistret, sur, grinete, sint, oppgitt, tilfreds, sliten, trygg, lykkelig, trøtt. Innimellom er det mye å tenke og føle på på engang både for store og små. Hjertet mitt som smelter når fireåringen redd og modig strekker hånda ut for å gi piraten i Disneyland-paraden en high-five.

Det blir mye crossainter og koser. Jeg liker crossainter og koser. Crossainter, koser (og geiping) i Paris. Det ble en fin tur!

11856676_1240559359303586_34127254_n
Vi cruiser langs Seinen og får  med oss turist-attraksjonene på den måten.

11887128_1612113662371243_1486059047_n
For små/store gutter er det mer spennende med store drager og lange sklier.

11925855_743448859099346_927276475_n
En selfie før vi kjører tog i Disneyland.

Og:

Jeg rekker nesten å lese ut en Knausgård på turen (tog, tog, buss, fly, buss, metro, metro). «Ute av verden» er ei ubehagelig bok. Et eller annet sted før 1997 satt Knausgård å satte ord på følelser jeg helst ikke vil ved kjenne at jeg har, det ubehagelige skamfulle mennesklige ved meg har han spredt utover i ord. Jeg føler meg utlevert. Jeg nevner dette til min søster og hun forteller meg at mange har reagert på samme måt på Knausgårds bøker. Jeg følte meg nesten snurt. Ikke bare sitter Knausgård å hamrer ned meg i ord,, han hamrer ned andre også. Ikke en gang min egen mennesklighet skal jeg få ha for meg selv.

I tilegg snuser vi raskt innom Shakespear and Company. Hadde ikke guttungen vært med kunne jeg blitt der i timer. Ei bok får bli med hjem. «Stories from holocaust».

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *