Borte gaupe, hjemme blind

Jeg snublet over dette uttrykket i ei gammel barnebok (Barnas Dyrebok – Inger Næss, Ingunn Mosberg) om norske dyr jeg kjøpte på gjenbrukssentralen. Og bestemte meg umiddelbart for å adoptere det.

Gauper er kjent for å se godt og er blant de dyrene i verden som ser best i mørket.Det latinske navnet på gaupa er lynx etter den greske helten Lynkevs. Lynkevs hadde så skarpt syn at han kunne se igjennom alt! I en krig reddet han seg selv og mennene sine ved fordi han oppdaget at fiendene gjemte seg i et hult tre. Folk trodde at gaupa så like godt som Lynkevs og kunne se inn i husene deres og finne ut hva de holdt på med.

«Borte gaupe, hjemme blind» blir brukt om folk som oppdager andres feil, men ikke ser hva de selv gjør galt. (Eller som det står skrevet i Bibelen, Matteus 7:3 «Hvorfor ser du splinten i din brors øie, men bjelken i ditt eget øie blir du ikke var?»)


Wazzap! Jeg vet nok hva du holder på med…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *