De Elendige av Victor Hugo

Jeg har akkurat lest ferdig en av de bedre romanene jeg har lest å lenge. «Les Miserables», en roman fra 1862, på norsk oversatt til «De Elendige», skrevet av den franske forfatteren Victor Hugo. På tide å si noen ord om den.

lesmis

Boka følger livet til Jean Valjean, hans opplevelse av tilgivelse og forsoning. Jean Valjean dømmes til galeien etter å ha stjålet et brød til sin sultende søster og hennes barn. 19 år senere blir han satt fri men livet som galeislave har forandret ham. Han har ingen identitet og husker ikke hvem han var før han ble galeislave. Når han slipper ut er og føler han seg uønsket av alle. Et møte med biskopen av Digne, hans medmenneskelighet og tillit forandrer Valjean. Han bestemmer seg for å bruke resten av livet sitt på å være et godt menneske. Jean Valjean skaper et nytt liv for seg selv under falsk identitet, men velger å stå frem igjen når han oppdager ta en annen mann er på vei til å bli dømt for en forbrytelse han selv gjorde rett etter han ble løstlat. Dette er starten på en katt og mus lek mellom Valjean og politibetjenten Javert, som ikke tror at en forbryter kan forandre seg.

Boka strekker seg over 17 år og følger også et nettverk av personer rundt Jean Valjean. Den viktigste personen i hans liv er hans adoptiv datter Cosette som han tar til seg etter at hennes mor dør av tuberkulose. Hun er lyspunktet og livskraften i livet hans.

Navnet på boken sier mye om innholdet. Miserabel: Ynkverdig (verdig til å ha medlidenhet med), bedrøvelig (sørgelig, trist, ynkelig), elendig (dårlig, kummerlig, forkomment, fattig). Navnet beskriver livet til karakterene i boken og reflekterer samfunnets (franskmenn på slutten av attenhundretallet) kamp mot fattigdom.

Uten at jeg helt kan forklare hvorfor og hvordan har boka gått innpå meg. Få (om noen) ord føles overflødige. Boka er strukturert. Den skaper mye ettertanke om de indre kampene som foregår inne i et menneske.

Det er ei jævla god bok. Du bør lese den.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *