Nothing to envy: Nord Korea – mørkets rike.

«Nothing to Envy: Ordinary Lives in North Korea».

Den engelske tittelen er hentet fra et nord-koreansk slagord «We have nothing to envy in the world». På norsk heter boken  «Mørkets rike: Reportasje fra Nord-Korea». Tittelen har en dobbelt betydning. I Nord Korea er strøm mangelvare og hele landet (bortsett fra hovedstaden Pyongyang) ligger i stummende mørke etter solnedgang. Nord Korea er også en totalitær stat preget av konsentrasjonsleirer, sult, frykt og kultdyrkelse av lederen Kim Jung-un.

NK

Satelittbilde av den koreanske halvøya.

Så, hvordan er livet til en nord-koreaner?

Denne boken kan svare på hvordan livet til seks nord-koreanere fra Chongjin var i 15 år før de flyktet til Sør-Korea. Boken er basert på mange intervjuer med seks avhoppere som journalist Barbara Demick gjorde mens hun arbeidet i Sør-Korea.

I boken kan du lese om den unge jenta Mi-Ran med dårlig «songbun» (nederst i kastesystemet) som har en hemmelig kjæreste, utdanner seg til lærer og ser elevene sine dø av sult mens hun selv kan spise seg mett. Den hemmelige kjæresten Jun-Sang, en av få studenter ved universitetet i Pyongyang som etterhvert begynner å stille spørsmål ved regimet. Oak-Hee som gifter seg med en voldelig mann og ikke klarer å skaffe nok mat til barna sine. Mrs Song, moren henes, som ser opp til og forguder Kim Jung-un ogl mister ektemannen og sønnen i hungersnøden. Dr. Kim en kvinnelig lege som må utøve yrket sitt uten utstyr og medisiner. Kim Hyuck som blir en kotjebi (et navn brukt om hjemløse barn i Nord Korea) etter at faren hans dør.

Det gjør vondt å lese om hungersnøden som varte fra 1994 til 1998 Det er antatt at det døde et sted mellom 800000 og 1,5 millioner nord-koreanere av sult eller sult-relatert sykdom. WHO rapoorterte at dødsraten blant barn var 9,3%. Vi har ikke hatt hungersnød i Norge på 200 år. Nordmenn har ikke problemer med sult. Jeg har aldri vært ordentlig sulten.

Det er derfor det er viktig å lese bøker som «Mørkets rike». Det er ikke en del av min hverdag, men det er en del av min verden.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *