En grønnere hverdag – Hvorfor velge økologisk?


En fin fin traktor som sikkert driver med økologisk jordbruk (tror jeg). 

Jeg er i det store og det hele opptatt av å gjøre det beste ut av ting. Menneskekroppen er laget for å spise mat som kommer fra naturen – ikke mat som er satt sammen i et laberatorium. Vi er laget for fysisk aktivitet, utfordringer, latter og klemmer. Dette er ting som får frem det beste i oss. Ved å velge økologisk vet jeg hva jeg får – jeg vet hva vi spiser.  Vi har så mye liv foran oss å leve så hvorfor ikke gjøre det beste ut av alt?

Trygg mat – vit hva du spiser

Økologisk mat er produsert på en naturlig og skånsom måte. Det er strenge krav til økologisk produksjon og i Norge blir det overvåket av et kontrollorgan som heter Debio.  Det brukes ikke kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske sprøytemidler ved økologisk produksjon. Husk at organisk ikke betyr det samme som økologisk – i Norge kan kun produkter som er kontrollert av Debio kalle seg selv økologiske.

Økt livskvalitet for dyrene

Dyrene i økologisk drift ivaretas på best mulig måte og det stilles høyere krav til plass. Det taes hensyn til deres naturlige atferd og behov. Om du ikke alltid velger økologisk prøv å unngå produkter som er testet på dyr. Det er unødvendig og smertefullt! For oss som forbrukere finnes det mange gode merker som ikke driver med dyretesting (se Oversikt). Jo fler vi er som velger produkter som ikke er testet på dyr jo mer må produsentene ta hensyn til oss.

Økologisk hudpleie

En stor del av det vi tilfører huden går inn i blodomløpet. Økologisk sertifiserte produkter inneholder ikke ingredienser som kan være hormonforstyrrende eller skadelige for hud og helse. Økologisk hudpleie er vanligvis plantebaserte og frie for kjemikalier. I tillegg havner en god del av hudpleieproduktene i avløpet. Mange av kjemikaliene fra kosmetikk brytes ikke ned og er farlige for vannlevende organismer. Gimle Parfymeri har en fin blogg om økologisk hudpleie og sminke.

Skap etterspørsel

Økologiske produkter koster ofte litt mer. Det er fordi de ikke går ikke på bekostning av kvalitet men snarere tvert i mot. De har i dag en liten del av markedet. Pris og etterspørsel er to ting som henger sammen. Økt etterspørsel gir naturlig lavere pris. Sjekk Oikos økologiske handleguide for handletips.

God samvittighet

Under økologisk produksjon blir ressursene utnyttet fornuftig. Økologisk = bærekraftig. Dyrene har bedre livsvilkår og det gir et bedre arbeidsmiljø for bonden. Økologisk er ikke bare bra for deg, det er bra for alle!

Måteholdent måtehold som Mark Twain sa. Det finnes en balanse for alt. Det er forskjell på unntaket av regelen (hoppe over omega-3 tilskudd en gang hver tredje uke) og at regelen blir selve unntaket (ta omega-3 tilskudd en gang hver tredje uke). Å velge økologisk gir meg god samvittighet ovenfor meg, Brage og resten av verden. Det er mange faktorer som spiller inn når vi tar valg. Hvilke holdninger har du? Hva ønsker du? Hva er viktig for deg?

Det finnes mange gode grunner til å velge økologisk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

En tanke om “En grønnere hverdag – Hvorfor velge økologisk?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *