Din guide til gauper

Her er et lite oppklarende innlegg om gauper. Ei gaupe er ikke bare ei gaupe, det finnes nemlig fire forskjellige underarter av gaupe (og et par underarter av underartene til gaupe). De fire store er: Gaupe (gaupa som vi har i skogen her), kanadiskgaupe, pantergaupe (ibirsk/spansk gaupe) og rødgaupe (bobcat).

Gaupa vår. Lynx lynx. Eurasisk gaupe. Gaupa vår er den største gaupa og har en ganske firkantet kropp til katt å være. Den bruker å bli mellom 80-130 cm alltså rundt meter’n. I Norge veier en hangaupe mellom 18-26 kg. Gaupa er flink til å tilpasse seg, den er gråhvit og fluffy om vinteren og rødbrun og finkjemmet om sommeren. De store potene gjør det lett å labbe rundt på snøen. Det finnes ca 50000 ville gauper, disse bor i hovedsaklig Skandinavia, Russland og deler av Kina. Gaupa trives litt overalt men favoritten er skogen. Gauper smyger seg innpå byttet sitt, den er ikke tålmodig nok til å legge seg i bakhold og favoritten til denne gaupa er hjortedyr.

Pantergaupe. Lynx pardinus. Iberisk gaupe. Spansk gaupe. Denne gaupa regnes som verdens mest trua rovpattedyr. Hvis disse gaupene dør ut vil det være den første siden sabeltanntigeren forsvant for 10000 år siden! Pantergaupa er egentlig svært lik vår gaupe. Den er mindre og litt blekere i fargen men med enda tydligere flekker. Pantergaupa er kresen og 80-100% av kosten består av kanin. Dette gjør den sårbar. Det eneste stedet det er sikkert at det fortsatt bor pantergauper er i små isolerte områder i Sørvest Spania, der bor det i følge IUCN ca 84-143 voksne gauper.

Kanadiskgaupe. Lynx canadensis. Den kanadiske gaupa bor nord i USA og i store deler av Canada og Alaska. Der er det masse snø. Den er litt mindre en gaupe vår, men egentlig ganske lik. Den veier rundt 11 kg og har en sølvgråbrun pels. Det finnes tre typer kanadisk gaupe: Den vanlige kanadiske gaupe, arktisk gaupe og Newfoundlandgaupe. I motsetning til gaupa vår spiser kanadiske gaupe mest harer. Personlig synes jeg den kanadiske gaupe kan se skummel ut. Forskere mener at den kanadiskegaupe er i slekt med vår gaupe.

Rødgaupe. Lynx rufus. Eller bobcat om du vil. Det finnes tolv forskjellige typer rødgaupe, så det skal jeg ikke en gang gå inn på. Rødgaupa har bosted fra sør i Canada ned til nord i Mexico (sånt blir det mye gauper av, mellom 700000-1500000). Rødgaupa er mindre en den kandiske men dobbelt så stor som huskatten. Denne gaupa er med i masse mytologi og folklore i Amerika. Det antas at rødgaupa er en kjempefjern slektning av vår gaupe, sånn ca 2,6 millioner år tilbake i tid. Noen gauper gikk over til Nord Amerika, av disse gaupene igjen gikk noen gauper litt lenger sør og ble avskåret med et par isbreer fra de andre gaupene. Gaupene som ble igjen på nordsiden er nå kanadiske gauper, mens luringene som tuslet lenger sør er rødgauper.
Rødgaupa er den minste gaupa og ligner på de andre artene i gaupeslekta. En voksen hann veier vanligvis mellom 7-14 kg. Rødgaupa er muskuløs og har litt kortere forbein en bakbein noe som gir den en hoppende gange. Den trives best i mørket. Rødgaupa er utrolig tilpasningdyktig, den kan bo overalt så lenge det finnes mat men sokner gjerne til skogen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *